WALL STREET JOURNAL: “GÜL SİYASİ BİR HESAP YAPTI”



Wall Street Journal gazetesi, Cumhurbaşkanı Gül’ün internet yasasını imzalayarak taktik siyasi bir hesap yaptığını, bunun da muhtemelen kendi siyasi geleceğini belirleyeceğini yazdı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi,  Abdullah Gül’ün iki tartışmalı maddenin değiştirilmesi kaydıyla interneti kısıtlayan bir yas imzalamayı kabul ettiğine dikkat çektiği haberinde, “Onay, yaygın biçimde beklenmiş olsa da Cumhurbaşkanının kararı  internette eleştiri fırtınasını tetikledi. Türkler, Cumhurbaşkanının twitter’dan ayrılma kampanyasını lanse ederek birbirine sansürcüyü sansürle çağrısında bulundular. Analistler, görev süresi bu yıl sona erdirdiğinde görevini sürdürmek veya belki Sayın Erdoğan ile görev değiştirme arzusunu pek saklamayan Sayın Gül’ün yasayı değiştirip iktidar partisinin desteğini korumak amacıyla taktik siyasi bir hesap yaptığını, bunun da muhtemelen kendi siyasi geleceğini belirleyeceğini söylüyorlar” şeklinde kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun değişiklikleri kozmetik olarak nitelediğine işaret eden ABD’li gazete, “Cumhurbaşkanı Gül bu stratejisini muhtemelen" HSYK yasasında tekrarlayacak” dediği haberinde, bir analistin “Yasanın içeriğiyle mutabık olsanız olmazsanız bu Cumhurbaşkanının oldukça akıllı bir siyasi hareketidir” şeklindeki görüşlerine de yer verdi.

“Yaygın bir halk desteğini korumaya yönelik dikkatle ayarlanmış siyasi açıklamalar Gül’ün siyasi kariyerinin bir özelliğinin olduğunu düşünüyor” ifadesini kullanan Amerikan gazetesi, “Buna karşın, cumhurbaşkanı seçildikten sonra bazı konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan farklı görüşlerini dile getirmeye özen gösterdi. Bunun bir örneği ise Gül’ün Türk toplumundaki kutuplaşmaya ve özgür ifadedeki erozyona karşı uyarıları. Gül’ü eleştirenler, siyasi hırsları nedeniyle Erdoğan ile ters düşmemekten kaygılı olduğu için Erdoğan üzerinde etkin bir kontrol yerine getiremediğini söylüyorlar. Ocak ayında yayınlanan bir kamuoyu araştırması ise Gül’ü onaylayanların oranının önceki aya göre 17 puan düşerek yüzde 46.5’e gerilediğine, bunun da cumhurbaşkanı olmasından bu yana en düşük düzeyini oluşturduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye’deki AB Delegasyonu eski Başkanı Büyükelçi Marc Pieri’nin “Cumhurbaşkanının son dönemde dikkatle şekillendirdiği, daha ılımlı pozisyonu şimdi yok oluyor. Brüksel’den baktığınızdan Başbakan ve Cumhurbaşkanı’ndan son derece farklı görüntüleriniz oluyordu ama bu artık bulanık hale gelebilir” şeklindeki görüşlerine de yer veren ABD’li gazete, Gül’ün Gülenciler arasında daha çok desteğe sahip olduğunu da yazdı.

Wall Street Journal gazetesi haberini ayrıca ABD’deki Lehigh Üniversitesi’nden öğretim üyelerinden Türkiye uzmanı Henri Barkey’nin “Cumhurbaşkanı Gül’ü okumak bazen zor oluyor ancak bu yasalara karşı çıkıp kendilerini kurtaracağını bekleyenler, hayal kırıklığına uğrayacaklar. Gelecekteki siyasi beklentilerine ilişkin siyasi bir hesap yapıyor çünkü” şeklindeki sözlerini aktararak noktaladı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-