RUDAW: “PKK VE AKP’NİN İŞBİRLİĞİ İKİ TARAFIN DA YARARINA”


 

Rudaw gazetesi, PKK ve AK Parti’nin işbirliği yapmasının iki tarafında yararına olduğu yorumunu yaptı.

Kuzey Irak’taki Kürt  Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile PKK’nın Suriye’deki kolu PYD arasındaki gerginliğe değinen Erbil merkezli  Rudaw gazetesi ‘PKK ve AKP: Düşman mı, Müttefik mi?’ başlığını kullandığı analizinde, “PKK ve AKP, Türkiye’nin bugün yaşadığı zorluklarla mücadelede işbirliği yapmayı karşılıklı olarak faydalı görüyor. Bu zorluklar süregelen, ‘barış sürecine’ ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine zarar verebilir” diye yazdı.

“PKK ve Ak Parti’nin işbirliği yapmasının her iki taraf için yararlı. Türkiye’deki meydan okumalar barış sürecini raydan çıkartabileceği gibi Erdoğan hükümetini de düşürebilir” diyen Rudaw, PKK’nın üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık’ın Türkiye’de bir gazeteye verdiği röportajdaki  “Cemaat’in arkasında Amerika var, hedef Erdoğan’dan kurtulmak” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

PKK için bölgedeki komploların arkasında ABD’nin olduğunu düşünmenin yeni bir şey olmadığı, ancak ilginç  bir biçimde bu ifadelerin Başbakan Erdoğan’ın görüşleriyle örtüştüğü nü kaydeden Erbil gazetesi analizine şu değerlendirmelerle son verdi:

“Suriye’de çeşitli muhalif grupların yer alması, Türkiye’nin beklediğinden daha büyük bir tehdit yaratırken Türkiye, Suriye’nin Kuzey ve Kuzey Doğu bölgelerindeki nüfusun büyük çoğunluğunun, PKK’nın Suriye kolu olan PYD’ye sempati duyan Kürtler’den oluştuğunun farkında. PYD,  Türkiye sınırlarını savaşın kötü etmenlerinden uzak tuttu. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Türkiye ve PKK arasında Kürt sorununda henüz bir anlaşmaya varılmamasına rağmen, örgütü artık büyük bir tehdit olarak görmemesi şaşırtıcı değil. Gezi olaylarındaki tutumu ve yolsuzluk soruşturması yüzünden, Ak Parti’nin Mart yerel seçimlerinde 2009’daki kadar oy alması düşük bir ihtimal. Bu nedenle, AKP’nin, Kürt meselesini siyasi yollarla çözmeye yönelik somut adımlar atması gerekiyor”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-