CAMBRIDGE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ KUCZYNSKİ FINANCIAL TIMES’A YAZDI: “DÖVİZ KURUNDAKİ DÜZELTME AŞIRI OLSA DA DOĞRU ADIM”


 

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden öğretim üyelerinden Michael Kuczynski, Türkiye ve Hindistan’da efektif döviz kurundaki düzeltmeyi ele aldığı makalesinde, “Aşırı olsa da doğru yönde bir adım” diye yazdı.

Financial Times’a yazan Kuczynski, yükselen piyasaların ABD Merkez Bankası FED’nin tahvil alımlarını azaltmasından yararlanabileceğini kaydettiği makalesinde, “FED’nin, eylemlerinin dünyanın geri kalan bölümü için etkilerini görmezlikten geldiği yönündeki eleştirilere karşın ABD’nin tutumunun ve özellikle halen yaşanan FED’nin sıkılaşmasının yükselen piyasalar için kötü olduğu kesin olarak söylenemez.  Bu bağlamda iki yıl kadar önce Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega FED’nin gevşetmesinin kurlarda tehlikeli değer artışlara yol açmasından yakındı. O zamandan beri ve Uluslararası Ödemeler Bankası’nın 2013 sonu için bildirdiğine göre efektif döviz kurları, ateş hatasındaki yükselen piyasalar için yüzde 16 ile yüzde 30 arasında değişen reel değer kayıplarıyla düzeltildi. Elbette ki özellikle Hindistan ve Türkiye için bu düzeltmenin bir ölçüde aşırı olduğu savunulabilir. Ancak doğru yönde bir adımdır ve ortam yatıştırdığında muhtemelen, bu piyasalarda hem yatırımcılarca hem de politika belirleyicilerince böyle görünecek” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-