FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE’NİN BANKALARI ZOR DURUMDA”


 

FİNANCİAL Times gazetesi, “Türkiye’deki bankaların zor bir dönemden geçtiğini ve karlarının düşeceğini yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, ‘Türk bankaları, gerçekten ne kadar sağlam?’ başlığını kullandığı haberinde, “Türkiye’nin bankaları zor bir dönemden geçiyor. Bankalara ilişkin MSCI endeksi son bir ayda yüzde 15 geriledi” diye yazdı.

Bu durumun, daha yüksek faiz oranları, büyümedeki yavaşlama ve liranın düşük değeri devam ederken kredideki büyümenin son 10 yıldaki hızlı tempoyu sürdüremeyeceği düşünüldüğü için şaşırtıcı olmadığını kaydeden İngiliz gazetesi, “Dünyada bol sermaye girişleri dönemi sona eriyor. Türkiye’de hem kredideki büyüme hem de cari işlemler açığının sıcak para ile finanse ediliyor.  Buna karşın zorunlu karşılıklarının bir bölümünün döviz ve altın olarak tutulmasına olanak sağlayan politika bankalara liranın değer kaybına karşısında makul bir koruma sağladı. Yine fonlama açısından bankalar için en büyük riskin  daha düşük lira ve daha yüksek faizler kombinasyonundan kaynaklandı” dedi.

Derecelendirme kuruluşu Fitch’in müdürlerinden Janine Dow’un, “Bankalar, artan fonlama maliyetlerini borç alanlara yansıtsa da bir zaman aralığı var. Türkiye’de mevduat pahalı ve bankalar için rekabet sert” şeklindeki görüşlerini de aktaran İngiliz gazetesi, “Dönmeyen krediler açısından en büyük risk, tüketici ve KOBİ kredilerinde. Analistler, Türkiye’nin büyüme oranının, yüzde 4’lük uzun vadeli ortalamasının altına bir puan düştüğünde ve o düzeyde kaldığında takipteki krediler oranında 20-40 baz puanlık bir artış meydana geleceği tahminlerine dikkat çekiyor. Çok dramatik bir yavaşlama olmadığı sürece Türkiye’deki bankalar bazı şokları hazmedebilir. Bankaların yüzde 15.8’lik sermaye yeterlilik oranı iyi bir düzey. Türkiye’nin bankaları kredi vermede ve bir kredi krizini önlemek için gerekli önlemleri almada doğru kararlar verebilir. Ancak görünür gelecekte daha düşük karları elde edecekleri kesin gibi” değerlendirmeleriyle haberini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-