ECONOMIST: “TÜM GÖZLER GÜL’DE”



Economist dergisi, interneti kısıtlayan yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü bir ikilemle karşı karşıya bıraktığını, Gül’ün zor durumda olduğunu belirterek, “Tüm gözler Türkiye’nin Cumhurbaşkanında” diye yazdı.

İngiliz Economist dergisi, ‘Türkiye’de Sansür: İnternet Komploları’ başlıklı haberinde, internete kısıtlamalar getiren yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü bir ikilem ile karşı karşıya bıraktığını, Gül’ün zor durumda olduğuna dikkat çektiği haberinde, “Tüm gözler Türkiye’nin Cumhurbaşkanında” dedi.

“İmzalayacak mı, imzalamayacak mı? Tüm gözler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte iktidardaki Adalet ve Kalkınma (AK) partisinin kurucusu olan, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de” diyen dergisi, “İnternet keskin kısıtlamalar getiren, eleştirenlerin de Türkiye’yi İran ve Çin’in düzeyine getireceğini söyledikleri bir yasa, muhalefet ve Avrupa Birliği’nin uğultulu protestoları arasında AK Partinin hakim olduğu parlamentodan geçirildi. Yasayı imzalamaması için Twitter’in hevesli bir kullanıcısı olan Gül üzerinde baskılar artıyor. Demokratik sicili ve siyasi hırsı arasında denge sağlamaya çalışmış olan Sayın Gül zor durumda. Pozisyonu, geçen yaz Gezi Park konusunda hükümet karşıtı protestoların patlak vermesinden sonra daha da zorlaştı” ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda Gezi olayları sırasında Gül’ün hükümeti, demokrasinin sandıktan ibaret olmadığını anımsattığına da dikkat çeken Economist, “Ancak Gül’ü eleştirenlere göre Gül beş kişinin ölümüne binlerce insanın yaralamasına yol açan kontrolsüz polis vahşiliğinin karşısında daha sağlam bir duruş göstermeliydi” dediği haberine şöyle devam etti:

“Gül’ün görev süresi Ağustos’ta sona erecek. Gül’ün Erdoğan ile görev değişimi yapmak istediği yaygın olarak var sayılıyor. Erdoğan’ın ise Çankaya’dan ipleri elinde tutmayı sürdürebilmek için daha uysal bir halefi tercih edeceği söyleniyor. Gül internet yasasını veto ederse eğer Erdoğan bunu Cumhurbaşkanının Fethullah Gülen’in yanında yer aldığının kanıtı’ olarak”.

“Azeri gazetecisi Mahir Zeynalov’un, Erdoğan’ı eleştiren tweetler yazdıktan sonra sınır dışı edilmesi olayına Sayın Gül, ses çıkartmadı” diyen gazete haberine şöyle devam etti:

“Eğer Sayın Gül, internet yasasını imzalarsa, bu küresel duruşuna zarar verir. Aynı zamanda Sayın Erdoğan’ın dördüncü defa olarak başbakan olmak üzere seçime katılmaya karar vermesi durumunda yeniden cumhurbaşkanı seçilme şansını azaltabilir. Sayın Erdoğan, dördüncü defa seçime katılmasını yasaklayan parti tüzüğünü değiştirebileceğini ima etmişti. Ve AK karşıtı adilik iddiaları birikirken Türkiye’nin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olma hayali yok olmaya başladı. Türk parlamentosuna yeniden seçilmek ise Erdoğan’a dokunulmazlık sağlar”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-