Ukrayna’daki son gelişmeler uluslararası basında yankılanmaya devam ediyor.



 
DEUTSCHE WELLE: “KİEV’DE UZLAŞMA SAĞLANDI”

Ukrayna Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, muhalefet ve AB temsilcileriyle yapılan görüşmede uzlaşı sağlandı. Muhalefetten de açıklama geldi.

Ukrayna’da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet ve AB temsilcileri arasında gece saatlerinde yürütülen görüşmeler sabah saatlerinde yarıda kesilmişti. Ancak Ukrayna Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ilerleyen saatlerde AB temsilcileriyle uzlaşıya varıldığı belirtildi.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’ye göre, iktidardaki Bölgeler Partisi Parlamento Grubu Başkanı Aleksandr Yefremov, Interfax-Ukrayna Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında varılan anlaşmanın, eylül ayına kadar anayasa reformu yapılmasını, aralık ayında da devlet başkanlığı seçimi yapılmasını öngördüğünü söyledi. Ukrayna basınında çıkan haberlerde de görüşmelerde tarafların 48 saat içinde 2004 Anayasası’na geri dönülmesi ve devlet başkanlığı seçiminin yıl sonuna kadar yapılması konusunda anlaştıkları yazıldı. Anlaşmaya göre 10 gün içinde de bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulacak.

Muhalefet lideri Vitali Kliçko Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, muhalefetin anlaşmayı imzalayacağını ancak protestocularla yeni görüşmelerin gerekli olduğunu söyledi.

Öte yandan ajanslara düşen haberlerde salı gününden bu yana kanlı çatışmalara sahne olan Bağımsızlık Meydanı’nda yeniden silah seslerinin duyulduğu yer aldı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, göstericilerin ateşkesi bozarak güvenlik güçlerine ateş açtığını bildirdi.

Avrupa tarafında müzakerelere Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski katıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arabuluculuk yapması için insan hakları savunucusu Vladimir Lukim’i gönderdi. ABD ise görüşmelere telefonla dâhil oldu.

AB adına müzakerelere Almanya, Fransa ve Polonya dışişleri bakanları katıldı. AB’nin müzakereler sırasında sunduğu yol haritasında, muhalefetin katılımıyla bir geçiş hükümetinin kurulması, anayasa reformu ve yıl içinde seçimlere gidilmesi önerileri yer alıyordu.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier yaptığı açıklamada, çözümün sadece Ukrayna’da mümkün olduğunu ve bunun siyasi diyalogla yapılabileceğini vurgulamıştı.

Öte yandan perşembe günü Brüksel’de toplanan AB dışişleri bakanları, Ukrayna’da insan hakları ihlalleri ve şiddetten sorumlu olanlara seyahat yasağı getirilmesi ve hesaplarının dondurulması gibi yaptırım kararları almıştı. Ancak önlemler Kiev’de yeni şiddet olayları yaşandığı takdirde yürürlüğe girecek. Brüksel öncelikle Kiev’deki diplomatik çabaların sonuçlanmasını bekleyeceğini açıklamıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise perşembe akşamı Putin ve ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in iki lideri Alman Dışişleri Bakanı’nın Kiev’deki misyonu hakkında bilgilendirdiğini belirtti.

LE FIGARO: “OLASI SİYASİ GEÇİŞ MOSKOVA İLE SAĞLAM DİYALOGTAN GEÇİYOR”

Fransız Le Figaro Ukrayna ile ilgili yorumunda, “Ukrayna’da olası her türlü siyasi geçiş, Moskova ile sağlam fakat canlı bir diyalogdan geçiyor” yorumunda bulundu.

Fransız Le Figaro gazetesi, “Avrupalılar Rusya’nın, yeni bir etki alanı yaratma yönündeki isteğinin boyutunu anlamadı. Ancak Avrupa’nın, Rusya politikası olmaksızın bir Ukrayna politikası da olamaz. İşte sorun tam da burada yatıyor. Rusya’nın büyük ve Avrupa sınırının tam da sağında, hemen sınırda bir ülke olduğu yeni bir jeopolitik gerçek değil. Ukrayna trajedisi, tarih ve coğrafyanın unuttuğu, aynı zamanda bir devrin de trajedisi. Ukrayna’da olası her türlü siyasi geçiş, Moskova ile sağlam fakat canlı bir diyalogdan geçiyor” şeklinde kaydetti.

LIDOVE NOVINY: “MÜZAKERE NİHAYET DOĞRU ADIM”

Çek Cumhuriyeti’nden Lidove Noviny gazetesi ise “Dün Fransa, Almanya ve Polonya’dan üst düzey diplomatlar Kiev’de, her iki tarafın da katılabileceği bir geçiş hükümetinin oluşturulmasını öngören bir uzlaşma bulunması için müzakereler yürüttü. Nihayet doğru yöne doğru atılmış bir adım” ifadelerini kullandı.

Gazete ‘Ukrayna’da Uzlaşma Umudu’ başlıklı yorumunda, “Avrupa Birliği iyi niyet göstermiş de olsa, kendi çıkardığı yangını söndürüyor. AB, Ukrayna’yı yapay bir biçimde Batı’ya çekmeye çabaladı. Ekonomi, yargı ve devlet idaresinde aslında çok da cazip olmayan, sancılı reformlar yapılmasını istedi. Ukrayna toplumunun Batı yanlısı kesiminin duyguları ile oynadı; bu da sokaklara anarşi ve şiddet olarak yansıdı. Dün Fransa, Almanya ve Polonya’dan üst düzey diplomatlar Kiev’de, her iki tarafın da katılabileceği bir geçiş hükümetinin oluşturulmasını öngören bir uzlaşma bulunması için müzakereler yürüttü. Nihayet doğru yöne doğru atılmış bir adım” dedi.

 

 


Romanya’dan internet gazetesi Gandul da “AB Ukrayna’ya ihtiyacı olduğu konusunda ikna olmuş değil” diye yazdı.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“AB Ukrayna’ya ihtiyacı olduğu konusunda ikna olmuş değil. ABD Ukrayna’nın AB’ye girmesine sıcak bakmıyor; ancak Turuncu Devrimi desteklediği için şimdi Bağımsızlık Meydanı’nda olanlara da sempati duyuyor, bunu yaparken kendisini büyük bir riske almaktan da kaçınıyor. Buna karşılık Almanya, Berlin’den gelen belirsiz işaretlerden de anlaşıldığı gibi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le iyi ilişkilerini riske etmek istemiyor. Ukrayna’nın Rusya için jeo-stratejik bir anlamı var: Ukrayna, güvenlik bölgesine, NATO ülkelerinin tampon bölgesine dahil”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-