SONAR BAŞKANI BAYRAKÇI WALL STREET JOURNAL’A KONUŞTU: “SES KAYITLARININ AK PARTİ OYLARINA NEGATİF ETKİSİ 2.5-4 PUAN ARASINDA OLACAK”


 

17 Aralık operasyonu sonrası sızdırılan ses kayıtlarının AKP’nin oy oranlarını nasıl etkileyeceğini ele alan Wall Street Journal Sonar Başkanı Hakan Bayrakçı’nın  görüşlerine yer verdiği analizinde, “Bayrakçı’nın beklentisine göre çıkan son ses kayıtlarının AK Parti oylarına negatif etkisi 2.5-4 puan arasında olacak. AK Parti’nin kaybettiği oylar da en çok MHP’ye kayacak” diye yazdı.

Bayrakçı’nın  Türkiye’de yaşanan gelişmelerin oy oranındaki yansımanın ses kayıtlarını bizzat dinleyecek kişi oranına göre belirleneceğine dikkat çektiğine yer veren ABD’li gazete, Hakan Bayrakçı’nın “Örneğin interneti açıp Başbakan’ın oğluyla yaptığı görüşmeleri dinleyen biri ‘Bu iş olmuş’ der. Kaset montaj da olabilir. Onu bilmiyorum. Ama dinleyenin algısı ‘Konuşmuşlar’ yönünde olur. AKP’li seçmen de bunu dinleyince AKP’den oyunu çeker. Ancak ne ilginç ki AKP’li seçmenin yüzde 80’i interneti kullanmıyor. Bu bizim kendi araştırmalarımızdan çıkan sonuç” şeklindeki görüşlerini aktardı.

Bayrakçı’nın  herkesin haberdar olduğunu ancak partiden oy çekme kararı alanların kayıtları okuyanlar değil, kasetleri bizzat dinleyenler olacağına dikkat çektiğine yer veren Wall Street Journal, “AKP’li seçmenin internete erişiminin sınırlı olması, kaybedilen oy oranındaki etkiyi azaltacak” ifadesini kullandı.

Wall Street Journal haberine şöyle devam etti:

“Bayrakçı, AKP’nin oy oranının Sonar’a göre yüzde 42.5 seviyesinde olduğunu, bu puanın yüzde 80’i göz önüne alınınca internet kullanıcısı olup kaydı dinleyenlerin puan olarak 7-8 puana denk geleceğini ifade etti. İnternete ulaşabilen seçmenin içinde çoğunluk il-ilçe yöneticisi, ya da partiden kişisel olarak da çıkarı olan insanlar. Bunlar kaydı dinlese de desteklemeye devam edecektir. Dolayısıyla ben kasetlerin oylara etkisinin 2.5-4 puan arasında olmasını bekliyorum. AK Parti’nin de puan kaybının en çok MHP’ye gideceğini biliyorum. Göreceli olarak en büyük artış CHP’de değil, MHP’de olacak. Adana, Manisa, Isparta gibi illerde CHP yok. CHP’nin başarılı olduğu illerde belediye başkanı adayının ismi de öne çıkıyor. Mart ayında yerel seçim değil genel seçim yapılması durumunda MHP olaylarının yüzde 20’ye bile dayanabileceğini söyleyen Bayrakçı "CHP yüzde 26’dan yüzde 28’e yükselse, MHP’nin oyu 6-7 puanı bulur dedi”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-