AB DÖNEM BAŞKANI YUNANİSTAN: “TÜRKİYE’DE HAREKET OLURSA KIBRIS SORUNUNDA DA OLUR”



Ocak ayında AB Dönem Başkanlığını üstlenen Yunanistan’ın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Kıbrıs sorununun çözümünde kritik faktörün Ankara olduğunu ve eğer Türkiye’de hareket olursa Kıbrıs sorununda da hareket olacağını söyledi.

AB Haber’in aktarımına göre, AB Dönem Başkanlığını Ocak başında üstlenen Yunanistan’ın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Kıbrıs sorununun çözümünde kritik faktörün Ankara olduğunu belirterek, “Eğer Türkiye’de hareket olursa Kıbrıs sorununda da hareket olacak” dedi.

Kıbrıs’ta bir hareketliliğin olup olmadığı sorusuna ise Venizelos, “Evet var, eğer Türkiye’de bir hareketlilik varsa Kıbrıs’ta da var. Kıbrıs’ın kuzeyini Türkiye’nin kontrol ettiğini düşünen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihadı açık. Türkiye’nin görüşü Yunanistan’ın görüşünden veya bir başka ülkenin görüşünden tamamıyla farklı. Bugün diyalog iki toplum arasında oldu ancak bu belirli prensipler temelinde gerçekleşti. Sayın Davutoğlu ve ben, Atina’nın, Kıbrıs’ın 1960 Anayasası’ndaki kurumsal kimlik olan Kıbrıs Türk toplumunun müzakerecisini kabul etmesine karar verdik. Ancak bu iki toplum lideri arasında karara varılacak ortak açıklamadan ve anlamlı müzakerelerden sonra olacaktır. Koşullar belli. Bu koşullar, Güvenlik Konseyi kararları, Avrupa müktesebatı ile her federal devleti yöneten tek bir yasal kimlik, tek bir egemenlik, tek bir vatandaşlık ilkeleri. Bunların bir referandumla kabul edilmesi gerekir” diye konuştu.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-