PEYAMNER HABER AJANSI: “MALİKİ’DEN KÜRT YÖNETİMİNE TÜRKİYE’YE PETROL İHRACATINI KES TEHDİDİ”


 



Peyamner Haber Ajansı, “Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin
 Türkiye’ye petrol ihracatını sürdürmesi halinde, Kürt yönetiminin federal bütçedeki payını kesmekle tehdit ettiğini belirtti.

Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) yakınlığıyla bilinen Erbil merkezli Peyamner Haber Ajansı Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Türkiye’ye petrol ihracatını sürdürmesi halinde, Kürt yönetiminin federal bütçedeki payını kesmekle tehdit ettiğini belirterek, Maliki’nin  ne Türkiye ne de Kürt yönetimine izin vermeyeceklerini, petrol ihracatının anayasanın ihlali anlamına geldiğini söylediğini aktardı.  

Ajans Maliki’nin, “Sadece merkezi hükümetin Irak’ın enerji kaynaklarını yönetme yetkisini var. Türkiye, Irak’ın egemenliğine zarar veren bir konuya müdahale etmemelidir. Kürtler, 2013 yılında günlük 250 bin varil petrol ihracıyla hazineye katkıda bulunma taahhüdünü yerine getirmedi. Buna rağmen, Kürtlerin bütçedeki payını kesmedik. Kürt halkının bundan etkilenmesini istemiyoruz ve kabul edilebilir çözümler arıyoruz. Milli birlik ve milli zenginliğimizi korumak istiyoruz. Fakat bu yıl bu durum zor gözüküyor” şeklindeki açıklamalarını da aktardı.

Peyamner’e göre ayrıca, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin El-Şehristani, Türkiye’nin Bağdat maslahatgüzarını makamına çağırdı ve merkezi hükümetin Türkiye’nin Kürt bölgesinden petrol ithalatına karşı olduğunu ifade etti. Şehristani, Türkiye ile Ceyhan limanından yapılan petrol ihracatının Irak Petrol Bakanlığı görevlilerince denetlenmesi konusunda anlaştıklarını, fakat Türkiye’nin bu anlaşmaya uymadığını belirtti. El-Şehristani, yaptığı açıklamada, “Burada Türkiye’nin yasal sorumluluğu vardır. Irak hükümeti meydana gelen zararlar için tazminat talep etme hakkını saklı tutmaktadır” dedi.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-