FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ, YUKARI TÜKÜRSEN BIYIK, AŞAĞI SAKAL”


 

 

Financial Times gazetesi, AB-Türkiye ilişkisinin riske girdiğini ve son birkaç haftada AB’nin Erdoğan ile ilgili kaygılarının doruğa ulaştığını belirttiği haberinde, “Bir Türk deyimine göre, yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal. Yani, hangi yolu seçersen seç, mutlaka bir karmakarışıklık var ve bu AB-Türkiye ilişkilerini durumunu oldukça iyi özetliyor” dedi.

AB-Türkiye ilişkilerinin tehlikede olduğunu kaydeden İngiliz Financial Times gazetesi, “Bir Türk deyimine göre, yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal. Yani, hangi yolu seçersen seç, mutlaka bir karmakarışıklık var ve bu AB-Türkiye ilişkilerini durumunu oldukça iyi özetliyor. Başbakan Erdoğan’ın 11 yıllık yönetiminin büyük bir bölümünde başta Fransa olmak üzere, bazı AB devletlerinin ortaklarını Erdoğan’ın liderliği stilinde tırmanan bir Putin tarzı’ otoriterleşme gibi gördükleri konusunda uyardılar. Son 4 haftada AB’nin Erdoğan ile ilgili kaygıları doruğa tırmandı. Erdoğan’ın Türk devlet kurumlarında gerçekleştirdiği görev almalarına, son birkaç gün polis ve yargı ötesine geçerek bankacılık düzenleyici kurumu, devlet yayıncısı ve telekomünikasyon müdürlüğünü de dahil etti. Yargı ve savcı atamalarından sorumlu yüksek yargı kurulu üzerindeki siyasi kontrolü sağlama çabalarını ise yoğunlaştırıyor” dedi.

AB yetkililerinin ise, bu tür adımların Türkiye gibi aday bir ülkenin saygı göstermesi gereken yargı bağımsızlığı ilkesi ile bağdaşmadığını söylediklerine yer veren Financial Times, “Bu adımlar, Türkiye’yi hiçbir zaman AB içinde istemedikleri için üyelik müzakerelerinin süresiz olarak askıya alınması için herhangi bir fırsatı olumlu karşılayacak olanların argümanlarını güçlendirdi. Brüksel görüşmelerinin sağırlar arasında diyaloğa dönüşmesi riski sözkonusu. Erdoğan, 2009’daki Brüksel ziyareti sırasında ise Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan Avrupalı politikacıları dar görüşlü, popülist gibi ifadeler kullanarak eleştirmişti. O dönemde Erdoğan’ın, Almanya ve Fransa’nın imtiyazlı ortaklık önerisini eleştirme hakkının bulunuyordu” diye yazdı.

Şimdi durumun çok farklı olduğunu ifade eden Financial Times analizini, “Türkiye’nin siyasi sorunlarının kökünde devletin kontrolü için her şeyi göze alınan bir mücadele var. Bu da, Erdoğan ve çevresinde kuşatma zihniyetini yaratmakta olduğu gibi görünüyor. Böylece, 2013 yılında AB-Türkiye ilişkilerinde görülebilir mütevazi ilerleme tehlikede. Bu da, AB’nin eleştirileri, Erdoğan’ın muhaliflerine sert baskılarına, aşırı tepeden bakan ve iki yüzlü gibi gelirse eğer ters yöne gidecek” yorumuyla noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-