Ukrayna’da AB yanlılarının hükümeti protesto gösterileri dış basında yankı bulmaya devam ediyor.


 

BADISCHE NEUESTE NACHRICTEN: “İHTİLAFA BARIŞ İÇİNDE ÇÖZÜM BULUNAMAZ”

Badische Neueste Nachrichten gazetesi Ukrayna’daki tehlikeli duruma ilişkin, “Ukrayna öyle bir çıkmaza girdi ki, ihtilafa barış içinde çözüm bulunması beklenemez” diye yazdı.

Alman gazetesinin haberi şöyle:

“Devlet başkanı gibi muhalefeti temsil eden dünya boks şampiyonu Vitali Klliçko, Yulya Timoşenko liderliğindeki Vatan Partisi’nin meclis grup başkanı Arseni Yazenyuk ve milliyetçi Oleg Tiyanibok da şiddetin tırmanmasından sorumludurlar. Siyasi güçlerini azami ölçüde gözlerinde büyüten bu isimler gerçekçi olmayan talepler öne sürüyorlar. Yanukoviç’ten, yüzünü yeniden Avrupa’ya çevirmesini istemek yerine azami taleplerinde diretiyorlar. Devlet başkanıyla hükümetin istifa etmesini ve cumhurbaşkanlığı ile meclislin yeniden seçilmesini istiyorlar. Bu talepler, anlaşmazlığı daha sakin bir mecraya yönlendirecek diyalog arayışına zemin oluşturamaz. Ukrayna öyle bir çıkmaza girdi ki, ihtilafa barış içinde çözüm bulunması beklenemez”.

SÜDDEUTSCHE: “ABİNANDIRICILIK KREDİSİNİ TÜKETMEMEK İÇİN UKRAYNA’YI NE KENDİ HALİNE NE DE RUSYA’YA TERK EDEBİLİR”

Süddeutsche gazetesi, Ukrayna anlaşmazlığındaki Putin faktörüne değindiği haberinde, “Avrupa Birliği Kiev’deki krize basit çözüm bulamaz. Ancak inandırıcılık kredisini tüketmemesi için de, Ukrayna’yı ne kendi haline ne de Rusya’ya terk edebilir” şeklinde kaydetti.

Gazete ayrıca şu görüşlere yer verdi:

“Avrupa Birliği’nin Beyaz Rusya’ya yaptığı gibi Yanukoviç yönetimine de yaptırım uygulaması mutlaka netice verir. Çünkü Lukaşenko’nun aksine Yanukoviç köklü bir iktidar geçmişine sahip değil. Ukrayna’nın oligarkları ekonomik çıkarlarının tehlikeye girmesi durumunda cumhurbaşkanına sırt çevirirler. Jeostratejik çıkarlarını ön planda tuttuğunu gizlemeye ihtiyaç duymayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bunun farkında. Putin’in amacı Moskova’yı, Avrupa Birliği karşısında kurmak istediği Avrasya Birliği’nin merkezi yapmaktır. Rusya çok önemli enerji hammaddesi ihracatçısı olarak baskı uygulamayı biliyor, hatta şantajdan bile kaçınmıyor. Aynı zamanda da ekonomik yardım kozunu oynuyor. Stratejik ortaklık çoktan realitelerin gerisinde kaldı ve yerini stratejik rekabete bıraktı. Avrupa Birliği Kiev’deki krize basit çözüm bulamaz. Ancak inandırıcılık kredisini tüketmemesi için de, Ukrayna’yı ne kendi haline ne de Rusya’ya terk edebilir.”

LE FIGARO: “UKRAYNA’DA İZLENECEK STRATEJİNİN İLK ŞARTI AVRUPA2NIN RUSYA İLE İLİŞKİLERİNİ SAĞLAM BİR STRATEJİYE BAĞLAMASI”

Le Figaro Avrupa Birliği’nin Ukrayna politikasını eleştirdiği haberinde, “Ukrayna’da izlenecek stratejinin ilk şartı, Avrupa’nın önce Rusya ile ilişkilerini sağlam bir stratejiye bağlamasıdır” dedi.

Fransız gazetesi haberine şöyle devam etti:

“Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in vatandaşlık haklarını sınırlaması protestocuların radikalleşmesine yaradı. Ancak Yanukoviç’in koltuğu sağlam değil. Ukrayna, Batı yanlısı Batısıyla, Rusya sempatizanı Doğusu arasında ikiye bölündü. Finans ve ekonomi krizi çıkmaza giren siyasi duruma tuz biber ekiyor. Avrupa bu faktörleri dikkate alarak gerginliği gidermesi için hükümete baskı yapmalıdır. Ancak Ukraynalılara gerçekleşmesi mümkün olmayan Avrupa masalı anlatılmamalıdır. Ukrayna’da izlenecek stratejinin ilk şartı, Avrupa’nın önce Rusya ile ilişkilerini sağlam bir stratejiye bağlamasıdır”.


Muhafazakâr Norveç gazetesi Aftenposten gazetesi de Ukrayna ile ilgili olarak, “Hem Avrupa Birliği, hem de ABD, Ukrayna’da olumlu rota değişikliğine yardımcı olacak araçlara haizdir. Aynı zamanda ekonomik yaptırım kozunu da kullanabilirler” dedi.

Gazete ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Kiev’in merkezindeki sokak çatışmaları, bir hükümetin protestonun nedenlerini bertaraf etmek yerine, polisi göstericilerin üzerine sürmesinin nelere yol açabileceğinin en güzel örneğidir. Huzursuzluk daha fazla sürerse, diyalog umutları buharlaşıp gider. Onun yerini şiddet, karşı şiddet sarmalı alır ve şiddetin ülke sathına yayılma tehlikesi doğar. Uluslararası topluluk, Ukrayna’daki iktidar mücadelesinin sonucunu tayin edecek durumda değil. Bu zaten arzu edilecek bir çözüm olmaz. Ancak dış dünyanın tamamen aciz olduğu da söylenemez. Hem Avrupa Birliği, hem de ABD, Ukrayna’da olumlu rota değişikliğine yardımcı olacak araçlara haizdir. Aynı zamanda ekonomik yaptırım kozunu da kullanabilirler”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-