WALL STREET JOURNAL: “KAMUOYU YOKLAMALARI ERDOĞAN’A DESTEĞİN BÜYÜK BİR EROZYONU YANSITTIĞINI GÖSTERİYOR”


 

Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’de yapılan son bir kamuoyu yoklamasının, önceki anketlere göre Erdoğan’a verilen destekte daha büyük bir erozyonu yansıttığını yazdı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Türkiye Merkez Bankası’nın kilit faizini  bir kat artırarak yüzde 10’a yükseltmesine neden olan lira hızlı düşerken Perşembe günü yayınlanan Metropol anketinin Erdoğan’ın kamuoyu desteğini kaybetmeye başladığını gösterdiğini ifade ettiği haberinde, “Aralık ayında yüzde halkın Erdoğan’a desteği yüzde 48’ken Ocak ayında yüzde 39’a geriledi. Sayın Erdoğan, ülkenin  en popüler politikacısı olmayı sürdürürse de kamuoyu yoklaması, önceki anketlere göre daha büyük bir destek erozyonu yansıtıyor” diye yazdı.

“Seleflerinin sağlayamadığını ekonomik istikrarı tesis ederek 10 yılı aşkın bir süre Türk siyasetine hakim olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kritik seçimler yaklaşırken bir mücadele ile karşı karşıya” diyen ABD’li gazete, “Türkiye’nin ekonomik görünümü, Merkez Bankası’nın faiz artırımının düşen varlık fiyatlarını durdurmayı başarısızla sonuçlanması ve uzun sürecek bir yavaşlama korkularını körüklemesinden sonra yine kararma işaretlerini gösteriyor. Türkiye’nin 2014 büyüme tahminin J.P Morgan tarafından yüzde 2.5’den 1.9’a düşürülmesinden sonra Bank of Amerika da yüzde 3.5’ten 1.7’ye indirdi. Üç bakanı istifaya zorlayan Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından gelen kötü ekonomik haberler dizisi, sadece bir yıl önce iktisatçılarca diğer sanayileşmekte olan ülkeler için örnek gösterilen Türkiye’nin ekonomik modelinin parıltısının bir kısmını götürüyor” şeklinde kaydetti.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“Bu ortamda yerel seçimler öncesi Erdoğan’ın seçmenler arasındaki popülaritesi tehlikede. Uzun bir süre Sayın Erdoğan’ın politikalarından yararlanan küçük ve orta boy işletmeler, yükselen ithalat faturaları ve küçülen kar marjinleriyle karşı karşıda. Türkiye’nin genişleyen orta sınıfının önemli bir bölümü ise, artan enflasyon ve vızır vızır ekonomi döneminde bol bol ucuza borçlandıktan sonra kredi kart ekstreleri ile boğuşuyor. Yerel seçimde parlak olmayan bir performans Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeterli oy elde etme kabiliyetinin sorgulanmasına yol açabilir. Ekonomide esen ters rüzgarların AKP’nin hala oyların en büyük payını alması olasılığını tehdit etmezse de Erdoğan’ın hükümetinin ekonomik istikrarının garantörü olduğu argümanını zedeledi. Türkiye’de birçok şirket Erdoğan yönetiminin dönüştürücü etkisinden söz etse de birçok şirket de son aylarda ekonomide meydana gelen geriye dönüşün kazançları vurduğunu söylüyor”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-