EKONOMİST FREUND: “TÜRKİYE’NİN FAİZ YÜKSELTMEK YERİNE DÖVİZ REZERVLERİNİ KULLANMASI TEHLİKELİ BİR STRATEJİ”



ABD’deki Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü kıdemli araştırmacılarından Caroline Freund, siyasi açıdan kritik bir noktada olan Türk hükümetinin faiz yükseltmek yerine döviz rezervlerini kullandığını ifade ettiği analizinde, “Bu da tabii ki tehlikeli bir strateji. Ancak kur artışı devam ederse, harcanan para boşa gitmiş olur. Ama en azından yerel seçimlere yetecek kadar döviz rezervleri var” dedi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü kıdemli araştırmacılarından Caroline Freund, Türkiye’de hükümetin faiz oranlarını yükseltmek yerine döviz rezervlerini kullanmasını tehlikeli bir strateji olarak nitelediği demecinde, siyasi bir krizde ekonominin de etkisinin bulunduğunu, büyümenin önemli ölçüde yavaşladığı zaman toplumda huzursuzlukların arttığını belirterek, “2013 yılında da ilk olarak Gezi Parkı protestolarını gördük, sonra yolsuzluk skandalı patladı. Yani bir anlamda, insanlar hükümetin icraatına daha da yakından bakar oldu. Ciddi siyasi sorunlarla karşı karşıya kalan bir hükümet olunca tabii ki bu da yatırımcıların kaygı duymasına neden oldu” diye konuştu.

Buna karşın Freund, Türkiye’nin hala güçlü bir gelişmekte olan bir ülke olsa da küresel koşullardan da kaynaklanan bir kaygının bulunduğuna, bunun yanı sıra da Türkiye için de kaygıların var olduğunu belirterek, “Tüm bunlar dikkate alındığında, Türkiye’ye dair olumlu algıda azalma olduğunu söylemek mümkün. Ama bu kesinlikle, geriye çevrilemez bir durum değil” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en ciddi sorununun dev cari açığı olduğunu, geçmişte cari açığın daha istikrarlı ve uzun vadeli olan doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile fonlandığını ancak küresel mali krizle ve biraz da Türkiye ile ilgili olumlu algının azalmasıyla birlikte fon bulmak zorlaştığını söyleyen Freund, “Sıcak para, hızlı geldiği gibi hızlı da çıkış yapabiliyor. Cari açığını geçmişe oranla doğrudan yatırımlar yerine daha çok sıcak para ile ödeyen Türkiye için riskli bir durum söz konusu” dedi.

‘Türk hükümeti, bu noktada, yabancı fon akışını devam ettirmek için ne yapabilir veya cari açığı hangi alternatifle ödeyebilir?  sorusuna ise Freund, “Birçok ekonomistin de önerebileceği gibi yapılması gereken faiz oranlarını yükseltmek. Ancak, hükümet, siyasi açıdan kritik bir noktada, Mart’ta yerel seçimler var ve faiz oranlarını yükseltmek destek bulan, popüler bir karar olmayabilir. Bunun yerine, hükümet, büyük döviz rezervlerini, kuru dengede tutmak ve cari açıklarını ödemek için kullanıyor. Bu da tabii ki tehlikeli bir strateji, çünkü kur artışı devam ederse, harcanan para boşa gitmiş olur. Ama en azından yerel seçimlere yetecek kadar döviz rezervleri var” yanıtını verdi.

Yolsuzluk skandalının ekonomiye olumsuz etkisinin olacağını düşünen Freund, “Özellikle kamu projeleri, harcamalar yakın takipte olacaktır. Benim tahminlerim büyüme rakamının yüzde 3’e çekilebileceği yolunda” sözleriyle demecini noktaladı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-