MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIMI DIŞ BASINDA...





FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE FAİZLERİ SERT ŞEKİLDE ARTIRDI”

Financial Times gazetesi, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun beklenen üzerinde bir faiz artırımı kararını değerlendirdiği haber analizinde, “Türkiye, faizleri sert biçimde artırdı” diye yazdı.

Türkiye’nin faizleri sert biçimde artırdığını kaydeden İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, “Dramatik artırım  Başbakan Erdoğan’ın uzun bir süreden beri faiz lobisi karşı yürüttüğü kampanyaya rağmen yapıldı. Faiz artırımı Türk lirasının büyük değer kaybetmesinin ardından geldi. Merkez Bankası’nın açıklamasından önce Sayın Erdoğan, Türkiye’nin hem yerel hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleyeceği bu yılda bir artırımın büyüme üzerinde yapabileceği herhangi bir etkiden dolayı Merkez Bankası’ndan hesap soracağını ima etmişti” şeklinde kaydetti.

WALL STREET JOURNAL: “ERDOĞAN İÇİN SEMBOLİK YENİLGİ”

Wall Street Journal gazetesi, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını agresif biçimde yükselttiğine dikkat çektiği haberinde, “Beklenenden büyük atlayış, faiz lobisini ihbar eden ve Mart’tan başlayarak Türkiye’nin siyasetini önümüzdeki 10 yılda şekillendirebilecek bir dizi seçimler öncesi büyümenin bastırılmasını önlemek için faiz oranlarının yükseltilmesine direnen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için sembolik bir yenilgi” dedi.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Türkiye’nin Merkez Bankası, çöken para birimleri ile boğuşan başka yükselen piyasalar için emsal bir adım ile Salı günü piyasa beklentilerini aşmak üzere faiz oranlarında acil bir artırım açıkladı ve lirada bir toparlamaya yol açtı. Beklenenden büyük atlayış, faiz lobisini ihbar eden ve Mart’tan başlayarak Türkiye’nin siyasetini önümüzdeki 10 yılda şekillendirebilecek bir dizi seçimler öncesi büyümenin bastırılmasını önlemek için faiz oranlarının yükseltilmesine direnen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için sembolik bir yenilgi oldu. Türkiye attığı bu adımla önderlik yapabilir. Ülke, yatırımcıların güvenini geri kazanabilirse diğer kırılgan piyasalar üzerinde olumlu etkisi olabilir” yorumunda bulundu.

NEW YORK TIMES: “ARTIRIMIN İTİBARI ONARIP ONARMAYACAĞI BELLİ DEĞİL”

New York Times gazetesi ise faiz artırımını ele aldığı haberinde, “Sert adımın uluslararası yatırımcıları tatmin edip etmeyeceği, Merkez Bankası’nın itibarını onarmak için yeterli olup olmayacağı belli değil” diye yazdı.

“Türkiye, halen küresel piyasalarda bir güven krizi ile mücadele ediyor” diyen Amerikan New York Times gazetesi haberine şöyle devam etti:

“FED’nin tahvil alımlarını azaltma kararının ardından yatırımcılar, hem siyasi çalkantıları hem de uluslararası iktisatçılarca yaygın biçimde sağlıksız olarak görülen bir para politikası olan ülkeleri daha yakından incelediler. Başbakan Erdoğan, bir yolsuzluk skandalı ortasında ve basın özgürlüklerini kısıtlama ve diğer bazı otoriter politikaları yürütme girişimi yüzünden hem yurt içinde hem yurt dışında artan eleştirilerle karşı karşıya. Sert adımın uluslararası yatırımcıları tatmin edip etmeyeceği, Merkez Bankası’nın itibarını onarmak için yeterli olup olmayacağı belli değil” .

DEUTSCHE WELLE: “MERKEZ OYUNA GİRDİ”

Deutsche Welle, döviz ihaleleri ile Türk Lirası’nın döviz karşısında değer yitirmesinin önüne geçemeyen Merkez Bankasının en etkili araçlarından biri olan faizi kullandığını kaydettiği haberinde, “Merkez oyuna girdi” dedi.

“Son dönemde Türkiye’de döviz kurunun hızlı yükselişi ülke ekonomisi için ciddi riskler yaratıyordu. Merkez Bankası bu duruma müdahale etmek için yaklaşık 2 yıldır kullanmadığı döviz satışı ile kura müdahale etmek istedi” ifadesini kullanan Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Fakat Türkiye’de yaygın olan deyişle “doların ateşi düşmedi”. Bunun üzerine banka piyasadaki beklentiler yönünde faiz aracını kullandı. 28 Ocak’ı 29 Ocak’a bağlayan saatlerde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu olağanüstü toplantısından şok bir faiz artışı kararı çıktı. Banka marjinal fonlama oranını yüzde 7.75’ten yüzde 12’ye, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,5’ten yüzde 8’e yükseltti. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Karar Türkiye ekonomisi için olduğu kadar bir zamandır bir grup olarak algılanan gelişmekte olan ülke piyasaları için de önem taşıyor” şeklinde kaydetti.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-