FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE’NİN ENFLASYON MÜCADELESİNE İNANMAK ZOR”




Financial Times gazetesi, Türkiye Merkez Bankası’nın faiz artımını ele aldığı haber analizinde, “Adımların atılabilmesi için politikacıların para politikasına başını sokmayı bırakması gerekiyor. Örneğin Erdoğan faiz artışlarına karşı güçlü antipatisini kamuoyu önünde ifade etmeye devam ettikçe Türkiye’nin enflasyonda mücadelede ciddi olduğuna inanmak zor olacak” diye yazdı.

Hindistan ve Brezilya, ardından Türkiye, son olarak da Güney Afrika’da merkez bankalarının faiz artışına gittiğini aktaran gazete bu acelenin anlaşılır olduğunu kaydeden İngiliz gazetesi, “Tüm bu Merkez Bankası müdahaleleri dalgası yatırımcıları teskin etmekte başarısız oldu. Piyasalar şimdi yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarıyla ilgili kaygılı. Adımların atılabilmesi için politikacıların para politikasına başını sokmayı bırakması gerekiyor. Örneğin Erdoğan faiz artışlarına karşı güçlü antipatisini kamuoyu önünde ifade etmeye devam ettikçe Türkiye’nin enflasyonda mücadelede ciddi olduğuna inanmak zor olacak” şeklinde kaydetti.

“Hükümetler faiz oranı artışlarına güvenmek yerine daha fazla şey yapmalılar” ifadesini kullanan Financial Times, İngiltere’den bağımsız ekonomi danışmanı George Magnus’un  “Bugün Türkiye’de yaşanan sorunların zincirleme olarak başka ülkelere yansıyabileceği yönünde. Gelişmekte olan piyasalardaki mevcut kriz bazıları tarafında hala sadece Türkiye’yle ilgili olarak görülüyor. Ancak 1994’teki tekila krizi başlangıçta sadece Meksika’yla ilgiliydi. Başlangıçta 1997’deki Asya krizi Tayland’a, 2007-2008’deki finansal kriz ABD’ye dairdi. Bir kriz bir yerde toprak kayması yapmalı. Ama mevcut fırtınanın etkileri Türkiye’nin sınırlarının ötesinde hissedilecek” şeklindeki görüşlerine de yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-