FREEDOM HOUSE: “TÜRKİYE’DEKİ DEMOKRASİNİN ALTI OYULUYOR”


 

Freedom House, Hükümetin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Adalet Bakanlığı’na bağlanması için yaptığı yasal çalışmayla ilgili olarak, “Türkiye’dekiWashington D.C. merkezli kuruluş, AK Parti’nin HSYK’ya yönelik yaptığı çalışma için, “Türkiye’deki ‘yargı reformu’ demokrasinin altını oyuyor” dedi.



Washington merkezli think tank kuruluşu Freedom House, Hükümetinin yolsuzluk iddiaları için açılan soruşturmanın önünü, yargı sisteminde yapmak istediği değişiklikle kesmeye çalıştığını belirterek, “Hükümetin izlediği tutum, Türk demokrasisine zarar veriyor. Türkiye’deki ‘yargı reformu’ demokrasinin altını oyuyor” ifadesini kullandı.

Hükümetin Meclis’e gönderdiği yasa teklifi ile HSYK’yı direkt kendisine bağlamaya çalıştığını ifade eden  Freedom House, “Bu kurumun yapısı Avrupa Birliği mevzuatına uydurmak için yapılan reform ile hayata geçirildi. Meclisin hükümet tarafından verilen tasarıyı geri çevirmesi gerekir” dediği yazılı açıklamasında Freedom House Başkanı David J. Kramer’in “Yargının bağımsızlığı için yargı ‘reformu’ paketi parlementoda kabul edilmemeli. Eğer Meclis paketin geçmesine izin verirse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veto hakkını kullanmalı ve bu teklif yasaya dönüşmemeli. Aksi halde bu adım, hükümetin güçler dengesinin bozulması yolunda tehlikeli şekilde bir adım daha ileri gitmesini sağlamış olacaktır” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Freedom House HSYK’nın yapısının Avrupa Birliği müktesebatına uyum için 2010’da AK Parti’nin de desteği ile hayata geçirildiği hatırlattığı açıklamada teklifin hayata geçmesi durumunda HSYK’nın Adalet Bakanlığı’na bağlanacağı ve yargının tamamen hükümetin kontrolüne geçeceğine vurgu yaparken, Türk Anayasası’nda yargı bağımsızlığının 138. madde ile garanti altına alındığına da dikkat çekti.

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-