ECONOMIST: “GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARLA İLGİLİ KRİZ İÇİN BİR NEDEN YOK”


 

 

Economist dergisi, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte ülkeleri kapsayan geniş bir kriz ihtimaliyle ilgili bir neden bulunmadığı belirttiği haber analizinde, “Gelişmekte olan piyasalarla ilgili kriz için bir neden yok”.

İngiliz Economist dergisi ‘Panik Yapmayın’ başlıklı haberinde, “Ortada kriz için bir neden olmamakla birlikte gergin yatırımcılar neden yaratabilir. Bir merkez bankası gece yarısındaki bir acil toplantıdan sonra faiz oranlarını ikiye katlar. Bir ülke, döviz rezervlerinin giderek azalmasıyla büyük bir devalüasyonun içine doğru zorlanır. Türkiye ve Arjantin’deki son olaylar, 1997-1998’deki gelişmekte olan piyasalar krizinin erken dönemlerinin ürkütücü yankılarına sahip. O felaket Tayland’da izole edilmiş problemlerle başladı. Ancak yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardaki tüm varlıklarını terk etmesi, kurların çökmesi, ekonomilerin birdenbire düşmesi ve dış borçların ödenemezliğinin ispatlanmasıyla bu, genel bir çöküntüye dönüştü. 2014 bir tekrar getirebilir mi?” şeklinde kaydetti.

İngiliz dergisi analizinde şu değerlendirmelere yer verdi:

“Aralarında Uluslararası Para Fonu’nun da bulunduğu iyimserler hayır diyor. Gelişmekte olan piyasaların çoğunun 1997’de olduklarından çok daha az kırılgan olduklarını öne sürüyorlar. Esnek döviz kurlarına sahipler; rezervleri daha yüksek, cari açıkları daha küçük, borçları daha az ve yerel kur cinsinden ifade edilmeleri daha muhtemel. Kötümserlerinse, gelişmekte olan piyasalardaki varlıkları daha az çekici hale getiren nedenlere, özellikle de ABD’deki daha yüksek faiz oranı ve Çin’deki daha düşük büyüme ihtimali üzerine eğiliyor”.

“Her şeyi göz önünde tutan bu gazete iyimserlerin tarafından yer alıyor. Kolay para günleri sona eriyor, ama yavaşça . Birçok gelişmekte olan piyasa 15 yıl önce olduğundan daha az kırılgan ve savunmalarını hızlıca geliştiriyor. Önceden tahmin edilemeyen şey, panik” diyen Economist, “Arjantin ve Türkiye’nin son müdahalelerini olumlu. Daha yapılacaklar var. Birçok gelişmekte olan piyasada reel faiz oranları hala negatif. Ama istikamet doğru ve birçok ülke hızlı hareket ediyor” diye yazdı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-