GUARDIAN: “ERDOĞAN, BRÜKSEL’DE YOĞUN ŞEKİLDE ELEŞTİRİLDİ”


 

Guardian gazetesi, AB’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a HSYK yasa teklifinin kuvvet ayrılığı ilkesine uymadığını, yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylediğine dikkat çektiği haberinde “Erdoğan bu konuda Brüksel’de uluslararası alanda ilk yoğun eleştirilere maruz kaldı” diye yazdı.



İngiliz Guardian gazetesi, AB’nin Erdoğan’a HSYK yasa teklifinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylediğini ifade ettiği haberinde, “Böylece Erdoğan’ın polis ve yargı üzerindeki kontrol artırma çabası uluslararası alanda ilk yoğun eleştirilere maruz kaldı. Brüksel Erdoğan’a HSYK düzenlenmesinin kuvvetler ayrılığı prensibine uymadığını anlattı. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ulusal polisin üst kademelerinde temizlik ve ülkenin kıdemli yargıçlarını evcilleştirme kampanyası, Salı günü Brüksel, kendisine Avrupa standartlarına uyum sağlanması için tartışmalı yasa tasarısını yeniden düzenlemesi gerektiğini bildirdiğinde uluslararası alanda ilk yoğun eleştirilerle karşı karşıya kaldı”.

Başbakan Erdoğan’ın kuvvet ayrılığına bağlı olduğunda ısrar ederek pozisyonunu değiştirmediğine de dikkat çeken İngiliz gazetesi, “Erdoğan, Türkiye’de yargıçların bağımsız hareket etmediğini, söz konusu yasal düzenlemenin ise onları bağımsız davranmaya mecbur edeceğini söyledi. Erdoğan, ailesini de dahil eden yolsuzluk soruşturmalarının ardından tartışmalı politikalarını güçlü biçimde savundu. Erdoğan’ın yargıç ve polislerle savaşının Gülen ile sert güç mücadelesine bağlandı” yorumunda bulundu.

Üst düzey bir AB yetkilisinin, “Budur sorunun özü. Büyük bir gerileme. Türkiye’de hukuk üstünlüğüne zarar verildi. Kaygılarımızı çok açık biçimde dile getirdik” şeklindeki sözlerini de aktaran Guardian, “Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Pazartesi günü üyelik müzakerelerinin Erdoğan’ın hareketlerinden dolayı dondurulması gerekebileceği uyarısına dikkat çekti.

Müzakerelerin diğer bazı anlaşmazlıkların nedeniyle 40 aylık bir aradan sonra ancak geçen Kasım ayında yeniden başladığını da hatırlatan İngiliz gazetesi,  Gezi gösterilerine  de değindiği haber analizini, “11 yıllık yönetiminin ardından Türk siyasetine hakim olan Erdoğan’ın iktidarına, geçen Mayıs ayından başlayarak daha önce hiç olmadığı kadar bir ulusal sokak protestoları dalgasıyla meydan okundu. Protestolar da aşırı polis gücü ile bastırıldı. Erdoğan o zamandan beri giderek artan biçimde otoriterleşiyor” yorumuyla noktaladı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-