hollande ziyareti ile ilgili dış basında çıkan haberler




LIBERATION “HOLLANDE’IN BAŞKA SEÇENEĞİ YOKTU”

Liberation gazetesi François Hollande’ın referandum açıklamasına ilişkin, Pazartesi günü Türkiye’nin AB üyeliğinin Fransız halkı arasında yaratabileceği korkularını gidermeye çalışarak Fransızlara danışılacağını söylediğini belirterek, “Aslında Hollande’ın başka bir seçeneği yoktu çünkü katılım antlaşmaları konusunda referandumların düzenlenmesi kuraldır” diye yazdı.

LE FIGARO: “HOLLANDE, PATLAMAYA HAZIR BİR KONUDA MAYINLARI KALDIRMAYA ÇALIŞTI”

Le Figaro gazetesi,  Hollande’ın, Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili ‘Son sözü Fransız halkı söyler’ diyerek Avrupa Parlamentosu seçimlerine dört ay kala patlamaya hazır bir konuda mayınları kaldırmaya çalıştığını yazdı.

Türklerin, AB’ye katılımına ilişkin görüşlerinin de bir referandumda sorulacağını kaydeden gazete, “Ancak şimdilik Türkiye’nin istediği siyasi engeller olmadan müzakere sürecinin devam etmesi” dedi.

 LE PARISIEN: “HOLLANDE, İKİLİ TİCARİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK İSTEDİ”

Le Parisien ise François Hollande’ın Türkiye’nin AB üyeliği konusuna ilişkin Türkiye’de çok hassas olan bir noktada ısrar ederek Fransa’da bir referandum yapılacağı sözünü verdiğini kaydettiği haberinde, Hollande’ın, selefi Nicolas Sarkozy döneminde soğuyan ikili ticari ilişkileri güçlendirmek istediğini  yazdı.

LE MONDE: “TÜRK PAZARI ESKİYE ORANLA DAHA AZ ÇEKİCİ”

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Türkiye ziyaretini ele alan Le Monde gazetesi, “Ziyaret ikili ticari ilişkileri güçlendirme fırsat sundu  ancak Türkiye’deki siyasi ortam Türk pazarını eskiye oranla daha az çekici kılıyor” diye yazdı.

Türkiye’deki siyasi ortamın Türk pazarını eskiye oranla daha az çekici kıldığını kaydeden Fransız Le Monde gazetesi, “İstanbul’daki bir iş adamının Fransız şirketlerinin son 10 yılda da Türk devletinden herhangi büyük bir proje almadığını ve sadece siyasi gerekçelerden dolayı dışlandığını söylediğine dikkat çeken Fransız Le Monde gazetesi, “Ancak Paris için Türkiye’de yeni perspektifler açıldı.Türkiye’den Fransız diplomasinin önceliklerinden biri olarak söz ediliyor. Dünyanın gayrı safi yurt içi hasıla açısından 17. büyük ekonomisinin potansiyeli, büyük grupların ilgisini çekiyor. Bu bağlamda Türkiye önümüzdeki 5 yılda 30 milyar Euro yatırım yapmayı planladığı demir yolları, sağlık, enerji ve çevre Fransa tarafından dikkatle izleniyor. Ancak, Fransa’nın Türkiye’de kaybettiği zemini yeniden kazanma çabasını nükleer alanda başlattı. Sinop nükleer santralı konsorsiyumunda Fransız şirketlerinin de var.Bu tercih, Ankara’nın olumlu yaklaşımını doğruluyor” şeklinde kaydetti.

“Ama Türkiye’nin halen yaşadığı siyasi ve döviz krizi, yatırımlar için pek müsait bir ortam değil” diyen Fransız gazetesi haberini, “Gas Savoye şirketinin bölgesel müdürü Nolwenn Allano’nun “Şu andaki kaygılar, devalüasyon ve büyük altyapılara ilişkin kararlar konusundaki olası statükodur. Türk ekonomisi modelinin yeniden üzerinde düşünülmesi gereken bir ekonomi" şeklindeki görüşlerini aktararak sonlandırdı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-