“PİYASALARDA TANSİYON YÜKSEK”




DEUTSCHE WELLE: “PİYASALARDA TANSİYON YÜKSEK”

Deutsche Welle, Türkiye’de Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararının yankılarını sürdüğünü belirttiği haberinde, Uzmanların piyasalarda istikrarın sağlanması için bu adımı siyasi reformların izlemesi gerektiği uyarısını yaptığını kaydetti. Alman kanalı ayrıca, “Genç sanayi ülkelerindeki döviz çıkışı devalüasyon baskısını arttırdı” dedi.

Piyasalarda tansiyonun yüksek olduğunu ifade eden Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Döviz ihaleleri ile Türk Lirası’nın döviz karşısında değer yitirmesinin önüne geçemeyen Merkez Bankası en etkili araçlarından biri olan faizi kullandı. Genç sanayi ülkelerindeki döviz çıkışı devalüasyon baskısını arttırdı. Dalgalanmalarda en çok FED’in politikaları etkili oluyor.  Türk Lirası son bir yıl içerisinde dolar ve Euro karşısında neredeyse dörtte bir oranında değer kaybetti. Yine de bu tür bir faiz artırımı az rastlanan bir durum. Normalde, merkez bankalarının faiz oranlarını yarım puanlık bir dilimde değiştirmesi beklenir. Türkiye Merkez Bankası ise faizleri iki katından da fazla artırarak, yüzde 10’un üzerine çekti. Yüksek faizlerle yatırımcıların cezbedilmesi ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının durdurulması amaçlandı. Bu nedenle karar aslında finans piyasaları açısından bir sürpriz olmadı ve kısa vadede etkisini de gösterdi. Bu tür sert önlemler, Türkiye’deki durumun çok ciddi olduğunu gözler önüne seriyor. Türk hükümeti, yüksek dış borç yükünü görmezden geldi ve Merkez Bankası’na çok düşük seviyedeki faizlerin yükseltilmemesi talimatı verdi. Türk Lirası’nın giderek değer kaybetmesi ve başka çare kalmaması üzerine Merkez Bankası gösterge faiz oranını yükseltti. Yani, Merkez Bankası’nın zorlanarak aldığı bir karar oldu bu” şeklindeki görüşlerini de aktardı.

 
XINLANG: “ASYA-PASİFİK BORSALARI VE TÜRK LİRASI YÜKSELİŞE GEÇTİ”

Türkiye ile Hindistan’ın faiz oranlarını arttırdıklarını belirten  Xinlang gazetesi, “Borsadaki birkaç gün önceki düşüş eğiliminin önlenmesiyle Asya-Pasifik borsaları ve Türk lirası, von, Malezya ringgiti gibi para birimleri ardı ardına yükselişe geçti” diye yazdı.

“Gelişmekte olan piyasalara yeniden güven vermek için Hindistan ve Türkiye Merkez Bankaları faiz oranını artırdıklarını açıkladı. Borsadaki birkaç gün önceki düşüş eğiliminin önlenmesiyle Asya-Pasifik borsaları ve Türk lirası, von, Malezya ringgiti gibi para birimleri ardı ardına yükselişe geçti. Liranın kuru, yükselişe geçti. 2008 yılından beri en büyük artış kaydedildi ve önceki düşüş eğilimi tersine döndü” diyen Çinli Xinlang gazetesi haberine şöyle devam etti:

“Tokyo Borsası Nikkei 225 Endeksi çarşamba gününü yüzde 2,7 artarak 15.383,91 puanla kapattı; TOPIX Endeksi yüzde 2,6 artarak 1.256,18 puana ulaştı. Güney Kore Bileşik Endeksi yüzde 1,26 artışla kapanarak 1.941,15 puana ulaştı. Pekin saatiyle 14.11’de Avustralya Borsası yüzde 1,0 yükseldi; Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,45, Hang Şeng Endeksi yüzde 0,9 arttı. Türkiye Merkez Bankası düzenlediği acil toplantının ardından gece yarısı İnternet sitesinde yaptığı duyuruda, repo faiz oranının yüzde 4,5’ten yüzde 10’a; gecelik borç verme faiz oranının yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye ve borç alma faiz oranının yüzde 3,5’ten yüzde 8’e yükseltildiğini bildirdi. Liranın kuru, yükselişe geçti. 2008 yılından beri en büyük artış kaydedildi ve önceki düşüş eğilimi tersine döndü”.

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-