ABRAMOWITZ VE EDELMAN “ABD, ERDOĞAN’IN DİKTATORYEL EĞİLİMLERİYLE YÜZLEŞSİN”


 



Türkiye’deki eski ABD büyükelçileri Abramowitz ve Edelman, wASNİGTON Post'a yazdıkları yazıda Erdoğan’ın Türkiye demokrasisine zarar verdiğini belirtirlerken, ABD’nin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini savundular. Eski büyükelçiler ayrıca, “ABD’nin kararsızlığı bırakarak Erdoğan’ın diktatöryel eğilimleri ile yüzleşmesi gerekiyor” ifadesini kullandılar.

Geçen sene Ekim ayında yazdıkları ve özetle ‘Erdoğan Başarısız’ dedikleri raporun ardından, eski büyükelçiler Morton Abramowitz ve Eric Edelman ABD’nin Erdoğan ve Türkiye’ye müdahale etmesi gerektiğini savundular.

Washington Post’ta yazan eski büyükelçiler,‘ABD Türkiye’ye Rotasını Değiştirmesini Anlatmalı" başlıklı makalede, “Son 10 yıldaki başarıları ne olursa olsun, Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesinin riskli demokrasisini yok etti. Bu durum Türkiye ve Türkiye’nin Batılı müttefikleri için temel sorun. Sessiz kalmak, kısa vadeli çıkarlara zarar verir korkusuyla konuşmamak, Türkiye’nin uzun vadeli istikrarını riske atıyor” ifadelerini kullandılar.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna da dikkat çekilen makalede, “Erdoğan, bu iddiaları titizce araştırmak yerine onların üzerini örttü. Polislerin ve hakim-savcıların yerlerinin değiştirildi. Gazetecilere konu hakkında yasaklar getirildi. Bu hamleler yalnızca durumu atlatmak için değil, muhalifleri bastırmak ve kendi hakimiyetini güçlendirmek için yapıldı. Erdoğan’ın bu taktikleri yeni değil. Kendisine meydan okunduğu zaman uzlaşma yerine yok etmeyi amaçladı” denildi.

Erdoğan’ın askerin siyasi etkisini başarılı bir biçimde bitirdiğini belirten yazarlar, bunun ardından medya, iş dünyası ve sivil toplum gibi diğer iktidar merkezlerine yöneldiğini, şimdi de sıranın Fethullah Gülen cemaatine geldiğini iddia ettiler. Abramowitz ve Edelman, gerçek ya da yapay olsun, Başbakan Erdoğan’ın krizleri hukukun üstünlüğünü ekarte etmek için sömürdüğünü ileri sürdüler.

Abramowitz ve Edelman makalelerinde şu değerlendirmelere yer verdiler:

“Gez Parkı ile başlayan ve 17 Aralık operasyonu ile devam eden mücadeleler yalnızca içerideki rahatsızlıklar veya basit siyasi kavgalar değil. Bunların ortaya çıkışı ile hükümetin tepkisini septomatik oldu. Mücadelen giderek otoriterleşen ve kendi yönetimine karşı oluşan direnişi azaltmaya çalışan AKP’yle, muhafazakar Gülen’cilerden liberallere ve laiklere kadar uzanan muhalefet arasında gerçekleşti. Önümüzdeki yerel seçimlerde AKP’nin oyları azalabilir. Türkiye’nin demokrasisinin aşağıya düşmesi ABD için bir ikilem yarattı. Erdoğan’ın şu andaki söylemi Türkiye’yi kusurlu bir demokrasiden otokrasiye dönüştürebilir. Bu durum ABD’nin bölgedeki kuşatılmış güvenirliğine zarar vereceği gibi Türkiye ekonomisini de tehdit eder”.

Erdoğan’ın operasyonların arkasında ABD’nin bulunduğu imasının ABD’yi zor durumda bıraktığını söyleyen Abramowitz ve Edelman, “ABD’nin ağırlık koyması durumunda Erdoğan haklı çıkması nedeniyle daha fazla taraftar toplayacak. ABD’nin kamuoyunda sessiz ama özel görüşmelerde azarlayan konumda bulunma hali Erdoğan’a etki etmedi. ABD’nin sessizliği, yıllar boyunca Erdoğan’ı cesaretlendirdi. ABD’nin kararsızlığı bırakarak Erdoğan’ın diktatöryel eğilimleri ile yüzleşmesi gerekiyor. ABD’nin Türkiye üzerinde etkisi görünenden daha fazla Türkler ABD’ye güvenmezler, ancak onunla aralarının bozulmasını da istemezler” yorumuyla makalelerini noktaladılar.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-