Merkez Bankası'nın müdahalesi ile ilgili haberler


FINANCIAL TIMES: “MERKEZ BANKASI PİYASA BASKISINA BOYUN EĞDİ”

Financial Times gazetesi, Merkez Bankası Para Politika Kurulu’nun olağanüstü bir toplantı yapacağına dikkat çektiği haberinde, “Faizlerin artırılması gerektiğini söyleyen iktisatçı ve yatırımcıların çoğalmasına rağmen Başbakan Erdoğan iddia edilen  ‘faiz lobisine’ karşı faizlerin artırılmasına direndiği ve geçen hafta artış yapmadığı için Merkez Bankası’nı kutladı. Ancak Pazartesi günü Merkez Bankası, piyasa baskısına boyun eğdi ve olağanüstü bir toplantı yapacağını açıkladı” diye yazdı.
Liranın çöküşünün karşısında bazı iktisatçıların Merkez Bankası’nın açıklamasını son çare olarak gördüklerini bildiren Financial Times, “Türkiye’nin büyük yabancı yükümlülükleri nedeniyle liranın sürekli düşüşünün maliyeti yükseldi. Bankacılar, döviz borçları ve lira gelirleri olan bazı grupların şimdiden (borç) koşulları yeniden müzakere etmeye başladığını, inşaat ve enerji sektörlerinin özellikle (riske) açık olabileceğini söylüyorlar” şeklinde kaydetti.

TELEGRAPH: “TOPLANTI KARARI YÜKSELEN PİYASALARIN NEFES ALMASINI SAĞLADI”

Telegraph gazetesi de aynı konuya ilişkin, Türk lirasının Merkez Bankası’nın olağanüstü toplantı kararının ardından bir miktar yükseldiğine dikkat çektiği haberinde, “Toplantı kararı yoğun piyasa müdahalesinin sonuçsuz kalması üzerine alındı. Zaten siyasi bir çalkantı ile karşı karşıya bulunan ve aylarca bir faiz artırımına karşı mücadele eden Türk hükümetinin zorluklarını artırıyor. Merkez Bankası’nın olağanüstü toplantı kararı ile yükselen piyasaların biraz nefes almalarına olanak sağlandı” diye yazdı.

WALL STREET JOURNAL: “FİNANSAL KRİZİN ÖNENE GEÇMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Wall Street Journal gazetesi ise ‘Türkiye, Finansal Krizi Önüne Geçmeye Çalışıyor’ başlıklı haberinde, “Siyasi istikrarsızlığın, çöken güven ve dünyanın bir para biriminde en hızlı düşüşlerin kuşatması altındaki Türkiye’nin Merkez Bankası, Salı günü olağanüstü bir toplantı yapacağını söyledi. Bu da, bir zamanlar altın gibi parlayan yükselen piyasaları istikrarsızlaştırıcı bir krizi önleyip önlemeyeceğini sınayabilir. Türk ekonomisi, dünya ekonomisini alt üst edebilecek büyüklükte olmasa da durumu yükselen piyasalar açısından önem taşıyor. Türkiye’de kararan ekonomik görünümü yolsuzluk soruşturması körükledi. Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın, faiz artırımlarına karşı çıkan Başbakan Erdoğan tarafından politika açısından sınırlandırıldı. Bazı analistler, etkisiz bir para politikası, devam eden dengesizlikler ve hızla yükselen siyasi riskin toksik karışımının Türkiye’yi diğer piyasalara göre daha açık bırakıldığı uyarısını yapıyorlar” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-