LE FIGARO: “TÜRKİYE’DE YARGI, DÜELLO KURBANI OLDU”


 

Le Figaro gazetesi, Türkiye’deki HSYK düzenlemesinden kaynaklanan gelişmeleri ele aldığı haber analizinde “Yargı, Türk devleti zirvesindeki düellonun kurbanı oldu” diye yazdı.



 Fransız Le Figaro gazetesi, ‘Türkiye’de Yargı Düello Kurbanı’ başlıklı haber analizinde, Türkiye’de yargının bir muhabere alanına dönüştürüldüğünü belirterek, “Başbakanı zor durumda bırakan dev siyasi finansal skandal, Türk demokrasisine zarar veren sürekli hastalığa vurgu yapıyor. Yani, yargı siyasi iktidar tarafından alet haline getiriliyor”  dedi.

“Yolsuzluk soruşturmasının ilk başka ‘Türk tarzı bir temiz eller’ operasyonunu düşündürmüş olsa da artık Gülen cemaatinin kendi çıkarlarının peşinde koştuğu sanılıyor” diyen Fransız gazetesi, “Başbakan Erdoğan ise  durumun düşmanı tarafından tesis edildiğini ve korku imparatorluğunu itibarsızlaştırmak amacıyla askerlerin yeniden yargılanmalarına hazır olduğunu söyledi” şeklinde kaydetti.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“Ergenekon ve Balyoz davaları sivillerin orduyu siyasi kontrol altına almalarına imkan sağladı. Yargının bu biçimde alet edilmesi, iki taraf arasındaki çatışma ile gözler önüne serilse de Türk Cumhuriyeti’nin bir geleneğidir. Yargı hiçbir zaman siyasilerden bağımsız olmadı. İslami muhafazakarların boyunduruğu altında olmadan önce ordunun ile Kemalist mirasın koruyucuları ve ordunun yardımcıları olan yargıçların boyunduruğu altında idi. Kurumların Kemalist sistem tarafından kontrol edilmesinden siyasi bir partinin kontrolüne geçildi. Ve daha kısıtlayıcı bir tarzıyla, tek bir kişi, Recep Tayyip Erdoğan’ın emrindeki bir oluşumun kontrolüne geçildi. Türk hükümeti şimdilik AB’den gelen uyarılarına kulak asmadığı gibi üyelik müzakereleri yeterli bir koz oluşturmadı. Son gelişmeler olağanüstü bir başarısızlığı ortaya koydu”.

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-