AB’DEN HSYK AÇIKLAMASI: “YASA TASARIYLA İLGİLİ ÇALIŞMALARDAN KAYGILIYIZ”


 
Avrupa Komisyonu, HSYK yasa tasarısıyla ilgili çalışmalardan kaygı duyduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu, HSYK yasasında yapılacak değişikliğin Türkiye’nin AB yükümlülükleriyle uyumlu olması gerektiğine vurgu yaptığı haberinde, “HSYK yasa tasarısıyla ilgili çalışmalardan kaygılıyız” dedi.

Açıklamada, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin adalet müktesebatına uyumunun son derece önemli olduğuna dikkat çekilirken, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle’nin, Ankara’nın yargının bağımsızlığı konusundaki yükümlülüğünü hatırlatan sözlerine atıfta bulunuldu. Bu çerçevede HSYK tasarısının Meclis’e sunulmadan önce AB ile  paylaşılması gerektiği ifade edildi.

AVRUPALI YARGIÇLAR: “HÜKÜMET YARGI ÜZERİNDE HAKİMİYET KURMAK İSTİYOR”

Demokrasi ve Özgürlükler için Avrupalı Yargıçlar Birliği MEDEL, HSYK’nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifini şiddetle protesto eden bir deklarasyon yayınladı.

YARSAV’ın da üyesi olduğu birlik, deklarasyon metninde değişiklik teklifinin  yargıçların ve savcıların kariyerlerine, yargının iç işleyişine, hükümetin doğrudan müdahalesine izin verdiğini ileri sürdü.

CNN’in haberine göre, MEDEL’in kaleme aldığı deklarasyon metni Türkiye de cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanı ve adalet bakanına gönderilirken aynı zamanda Avrupa Birliği organlarıyla da paylaşıldı.

Metinde HSYK kanun teklifinin birçok Avrupa kurumu tarafından  yargı bağımsızlığı hakkında kabul görmüş minimum standartlara aykırılık taşıdığı savunuldu ve Türk hükümetinin yargı üzerinde hâkimiyet kurma amacı şiddetle protesto edilerek tüm Avrupa kurumlarına bu değişiklik teklifinin tehlikeli sonuçları hakkında rapor verileceği belirtildi.

MEDEL tüm AB kurumlarına bu protestoya katılmaları çağrısı yaparken, Türk parlamentosuna da seslenerek, Türkiye’nin,  demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarına saygı gösterilen ülkeler topluluğunun bir üyesi olarak kalması için bu düzenlemeyi reddetmesini istedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-