Ukrayna’da AB yanlısı muhaliflerin hükümet karşıtı gösterileri uluslararası basında yankılanan en önemli konuların başında yer alıyor.


 

DAGENS NYHETER: “AVRUPA'DA, ABD GİBİ VİZE YAPTIRIMI UYGULAMALI”

Stockholm’de yayımlanan İsveç gazetesi Dagens Nyheter Ukrayna’daki gösterilere dikkat çektiği haberinde, Ukrayna’da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in sınırı aştığını belirterek, “Dün ilk kez Amerikan Dışişleri Bakanlığı Ukrayna liderine vize yaptırımları getirdi ve bunu başka tedbirlerin izleyeceğini duyurdu. Avrupa devlet ve hükümet başkanlarının da yapması gereken aynısı” dedi.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“Avrupa’nın oynayabileceği bir rol var. Yanukoviç bir sınırı aştı. Dün ilk kez Amerikan Dışişleri Bakanlığı Ukrayna liderine vize yaptırımları getirdi ve bunu başka tedbirlerin izleyeceğini duyurdu. Avrupa devlet ve hükümet başkanlarının da yapması gereken aynısı. Hedef, Ukrayna hükümetinin geçen hafta kabul edilen tartışmalı yasaları geri çekmesini, polisin şiddet içeren müdahalesine son vermesini, planlanan devlet başkanlığını erkene almasını sağlamak olmalı. Ukrayna Rusya değil, Ukrayna Belarus da değil, Avrupa ile yakın ilişkileri ve güçlü bağı olan bir ülke”.

DIENA: “ORTADAKİ BİR PLANLA PROTESTOCULARI BÖLMEYİ BAŞARDILAR”

Letonya’dan liberal Diena gazetesi Ukrayna’daki Batı yanlısı gösterilere ilişkin, “Ortada bir plan olduğu kuvvetle muhtemel: Eğer kan akarsa, İçişleri Bakanlığı birlikleri de kamu güvenliği adına protestoları büsbütün ve nihai olarak bitirebilecek. Muhalefeti görmezden gelerek son günlerde bulundukları teşebbüslerle, o zamana kadar sakin ve iyi organize olmuş protestocuları bölmeyi başardılar” diye yazdı.
Gazete ayrıca şu değerlendirmelere yer verdi:

“Ortada bir plan olduğu kuvvetle muhtemel: Eğer kan akarsa, İçişleri Bakanlığı birlikleri de kamu güvenliği adına protestoları büsbütün ve nihai olarak bitirebilecek. Belli ki siyasi yönetim iki ya da üç adım sonrasını düşünemiyor. Muhalefeti görmezden gelerek son günlerde bulundukları teşebbüslerle, o zamana kadar sakin ve iyi organize olmuş protestocuları bölmeyi başardılar. Bunun üzerine onlar da gizli protesto yöntemlerine başvurmaya başladılar. Bu da protestocuların nefret temelinde gelişen davranışlarını çok daha öngörülemez hale getirdi”.

MANNHEIMER MORGEN: “KİEV HALKINA KARŞI SAVAŞI PTİN’İN İCAZETİYLE YÜRÜTÜYOR”

Mannheimer Morgen gazetesi ise  Avrupa Birliği’nin Ukrayna konusunda çaresizlik içinde olduğunu vurgulayarak, “Kiev Moskova’nın boyunduruğu altına girmiş durumda ve kendi halkına karşı bir savaş sürdürüyor. Hiç kuşkusuz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in icazeti olmadan yapmıyor bunu” dedi.

Alman gazetesi, “Kiev’deki dram elbette Avrupa Birliği’ni de dehşete düşürdü ama her şeyden önce acizliğini ortaya serdi. Avrupa Birliği muhtemel cezalarla tehditte bulunuyor ancak bu Kiev’i etkilemeyecektir zira rejim parayı ve doğalgazı Rusya’dan alıyor, Brüksel’den değil. Kiev Moskova’nın boyunduruğu altına girmiş durumda ve kendi halkına karşı bir savaş sürdürüyor. Hiç kuşkusuz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in icazeti olmadan yapmıyor bunu” diye yazdı.

NORDWEST: “UKRAYNA, RUSYA VE BATI YANLISI OLARAK İKİYE BÖLÜNEBİLİR”

Nordwest gazetesi Ukrayna ile ilgili olarak ülkeden gelen görüntülerin bir iç savaşı andırdığını belirterek, “Sonunda Ukrayna biri Rusya yanlısı diğeri Batı yanlısı olmak üzere iki parçaya bölünebilir” yorumunda bulundu.

Alman gazetesi, “Kiev’in buz gibi soğuğunda haftalarca süren protestoların ardından sinirler tükenmiş durumda. Eldeki veriler Viktor Yanukoviç’in Rus yanlısı hükümetinin sonunda ülkesi ve kendi güvenlik kuvvetleri üzerinde kontrolünü kaybettiğine işaret ediyor. Ama muhalefet cephesinin de bir planı yok. Sadece mevcut rejimin reddi üzerinde birleşiyor ve bu da ülkeyi krizden çıkarmaya yetmiyor. Her ne kadar eski dünya boks şampiyonu Vitali Kliçko protestolara yeni bir görünüm kazandırmış olsa da Ukraynalıların çoğunluğu tarafından taşınabilir bir gelecek perspektifi sunmuyor. Meydan’daki sahneler bir iç savaşı andırıyor. Barikatlar yanıyor, ölüler ve yaralılar var. Sonunda Ukrayna biri Rusya yanlısı diğeri Batı yanlısı olmak üzere iki parçaya bölünebilir” şeklinde kaydetti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-