WALL STREET JOURNAL: “TÜRKİYE’NİN TAHVİL İHRACINA BEKLENMEYEN GÜÇLÜ TALEP”


 

Wall Street Journal gazetesi, Hazine’nin 2014 dış borçlanma programı çerçevesinde gerçekleştirdiği 2,5 milyar dolarlık 10-yıllık tahvil ihracını ele aldığı haberinde, “Tahviller için beklenmeyen güçlü bir talep geldi, ancak yatırımcıya getirisi bir yıl önce yapılan benzer ihraçtan 2,5 puan kadar yüksek oldu” diye yazdı.



Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye’nin yılın ilk dolar cinsinden tahvil ihracını gerçekleştirdiğine, beklenenden güçlü bir talep" karşısında 2.5 milyar dolar tutarında satış yaptığına dikkat çektiği haberinde, “Yatırımcılar, Türkiye’nin dolar cinsinden tahvilleri çekici buldu çünkü kendi para biriminin oynaklığına açık olmadan daha yüksek getiriler sundu. Tahvillere olan talep, ihraç tutarından üç kattan fazla” şeklinde kaydetti.

İhracı yürüten bankalara dayanarak son tahvil ihracının yatırımcıya getirisinin yüzde 5,85 olduğunu ifade eden ABD’li gazete “Bu Türkiye’nin bir yıl kadar önce 10 yıllık tahvil için ödediğinden 2,5 puan kadar fazla. Sağlanan ek getiri de talebin oluşmasına imkan verdi. Yatırımcıların talepleri 8 milyar doları aştı. Türkiye’nin tahvil getirisi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) yeni tahvil alım politikasını açıkladığı geçen yaz daha yükseldi ve Türkiye’nin mali durumuna ilişkin kaygılar sürerken yüksek olmaya devam etti. Türk lirası rekor düşük düzeyde ve daha da zayıflayacağı beklentisi bulunuyor. Bazı yatırımcılar, siyasi gerginliklerden ve yavaşlayan büyümeden zarar gören, ülkenin ekonomik görünümünden artan biçimde endişe duyuyor”.

Merkez Bankası’nın Salı günü faiz oranlarını artırmaması üzerine Türkiye’nin daha çok mercek altına girdiğini kaydeden Wall Street Journal, “Bazı yatırımcılar ise Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırmasını bekliyorlardı" dedikten sonra "Böyle olsa da Çarşamba günü tahvil satma kararı bazı piyasa gözlemcileri için biraz sürpriz oldu” dedi.

Gazete ayrıca, Standard Bank’ın yükselen piyasa analisti Tim Ash’ın “Türkiye, belki siyasi sorunlarına ve lira üzerindeki baskıya rağmen, hala küresel tahvil piyasalarına erişebildiğini kanıtlamaya istekli idi” şeklindeki açıklamalarını aktararak haberini noktaladı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-